3.2.2021
Hyvää Alvar Aallon syntymäpäivää sekä samalla myös suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin merkkipäivää!
Me Newil & Baulla nostamme lipun salkoon Alvar Aallon sekä suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun puolesta! Tämän merkkipäivän kunniaksi päätimme tehdä pienen kurkistuksen Insinööritalon historiaan ja arkkitehtuuriin.
Insinööritalon tarina alkaa 1940-luvun lopulta. Suomalaisten Teknikkojen Seura osti tontin klubi- ja toimistotaloaan varten vuonna 1948. Seuran tiedustellessa arkkitehtiä Arkkitehtiliitolta, puheenjohtajan virkaa hoitava Alvar Aalto osoitti kiinnostuksensa hoitaa talon suunnittelun itse. Insinööritalon vihkiäisiä vietettiin vuonna 1951.
Insinööritalon suunnitteleminen oli Alvar Aallolle ilmeisesti sydämen asia – Aalto laskutti sen suunnittelusta nykyrahaksi muutettuna noin 80 000 euroa. Talo suunniteltiin alun perin arvokkaaksi klubi- ja toimistotaloksi, mutta vuosien saatossa se on palvellut myös esimerkiksi teatterina, elokuvateatterina ja Yleisradion talona. Sen tiloissa on nähty myös ravintolatoimintaa.
Näin Aalto itse kuvaili Insinööritalon lähtötilannetta ja suunnitteluratkaisuaan:
Suomalaisten Teknikkojen Seuran omistama tontti on pieni, jossain määrin ehkä liian kapea, mutta kokonaisuutena sellainen, että se aivan erinomaisesti soveltuu korkealuokkaisen insinööriklubin rakennusta varten.
Halli on tarpeeksi suuri, jotta sille voidaan saada suuren suomalaisen insinööriklubin arvoa vastaava arkkitehtoninen sävy.
Rakennuksen ylemmät kerrokset ovat tarkoitettuja yhdistyksen ja sen kerhojen kanslioina, kirjastoina j.n.e. sekä vuokratiloina samansuuntaisiin tarkoituksiin. Ylin kattokerros on kahdeksan huonetta käsittävänä pienoishotellina.
Kattokerroksen matkailijahuoneista luovuttiin kuitenkin lopulta rakennusvaiheessa. Sen sijaan 2020-luvun Insinööritalossa tullaan näkemään koko ylimmän kerroksen kattava tyylikäs 140 neliömetrin asunto. Insinööritalo on erityinen kohde. Erityisen siitä tekee sen uniikki historia ja tarina. Me Newil & Baulla jatkamme ylpeydellä tätä tarinaa.
Insinööritalo herää henkiin uudella tavalla, mutta samalla kunnioittaen Aaltoa, hänen kädenjälkeään ja suomalaisen arkkitehtuurin historiaa.
Lähteet:
Malmberg 2016. Suomalaisten Teknikkojen Seuran Insinööritalo, Toimistokerrokset 2.-5. Säilyneisyysselvitys. Alvar Aalto -säätiö.