_63A6209

29.4.2022

Newil&Bau ja kuvataiteilija Fanny Tavastila yhteistyöhön – Meanderin asuntoihin suunniteltu teos paljastettiin

Asuntotuoteyhtiö Newil&Bau on kutsunut kuvataiteilija Fanny Tavastilan suunnittelemaan serigrafian, joka koristaa Meander-asuinkiinteistön jokaista 117 asuntoa sen valmistuttua vuonna 2024.

Ajatus taideyhteistyöstä sai alkunsa arkkitehti Steven Hollin visiosta yhdistää taide eri tavoin arkkitehtuuriin kokemuksellisesti miellyttäväksi synteesiksi. Hollin rakkaus taiteeseen istui hyvin Newil&Baun tavoitteeseen luoda asumisesta kokonaisvaltainen elämys, jossa taiteella on paikkansa niin kotona kuin yhteisissä tiloissa.

”Hollin lähestymien arkkitehtuurin ja taiteen yhdistämiseen inspiroi meidät kutsumaan Fanny Tavastilan mukaan luomaan uniikki taideteos jokaiselle Meanderin asukkaalle. Fanny on Suomen eturivin kuvataiteilijoita ja hän oli mielessämme alusta saakka, kun pohdimme Meanderille ominaista valon ja varjon leikkiä kuvataiteessa. Yhteistyö lähti innostuttuamme käyntiin jo ensi tapaamisessa. Ajatus emoteoksesta syntyi seripainoseuloista, joilla luotaisiin omat teoksensa kaikkien asukkaiden koteihin”, kuvaillee Newil&Baun toimitusjohtaja Petri Ylivuori.

Abstraktin ja esittävän grafiikan välimaastoon sijoittuva teos rakentuu kolmesta värikerroksesta. Teokset valmistetaan yksitellen seripainotekniikalla, joten jokainen teos on ainutlaatuinen. Painoseulat tulevat aikanaan koristamaan Meanderin asukastiloja.

”Luonto on aina ollut minulle hyvin tärkeä asia, ja minusta on todella mielenkiintoista tutkia rakennetun ja orgaanisen ikuista tasapainoa. Olen lapsesta asti pitänyt Talvipuutarhaa taianomaisena paikkana – paikkana, jossa voi matkustaa ajassa, fantasiamaailmassa ja kasvien ja luonnon jatkuvasti muuttuvan elämän keskellä, kuitenkin rajatussa tilassa. Olin erittäin otettu, innostunut ja liikuttunut, kun minua pyydettiin luomaan uusi serigrafia Meanderin tuleville asukkaille. Steven Hollin upeassa uudessa rakennuksessa nämä elementit vaikuttavat kohtaavan uudella ja kutkuttavalla tavalla rakennetun ja orgaanisen luodessa erilaisia kerrostumia, ja on ollut kiehtovaa työskennellä näiden teemojen parissa luodessani serigrafiateosta”, Fanny Tavastila kertoo työnsä suunnittelun lähtökohdista.

Yhdysvaltalaisen arkkitehdin Steven Hollin suunnitteleman Meanderin vaiheisiin ja suunnitteluun Fanny Tavastilan perehdytti hankkeessa paikallisena pääsuunnittelijana toimiva professori Pentti Kareoja Ark-House arkkitehdit Oy:stä. ”Mahdollisuus vaihtaa ajatuksia Pentti Kareojan kanssa arkkitehtuurista ja taiteesta on inspiroinut minua vahvasti, ja olen hyvin kiitollinen pitkistä keskusteluistamme, hänen laajasta tietämyksestään tästä aihepiiristä ja siitä, miten hän on valottanut Meanderin työskentelyprosesseja. Pidän opiskelemisesta ja asioihin liittyvät prosessit ovat minusta aina hyvin mielenkiintoisia ja inspiroivia”, Fanny iloitsee saamastaan mahdollisuudesta.

Meanderin muoto ja sen vaikuttavat kaarteet ovat syntyneet samalla tavalla kuin talon mutkille nimensä antanut Meander-joki.

”Uusissa serigrafiateoksissani tutkin suhteita valon ja varjon, rakennetun ja orgaanisen ja sisäisen ja ulkoisen tilan välisiä suhteita ja sitä, miten nämä kaikki kohtaavat ja yhdistyvät. Väri ja rytmi kiehtovat minua, ja kaikki teokset ovat käsin painettuja, samasta teemasta mutta hieman vaihtelevin väriyhdistelmin”, Fanny jatkaa.

Meanderissa taide on jatkuvasti läsnä. Rakennuksen muotokieli ja Steven Hollin visio eri taiteenlajien synteesistä näkyy suomalaisessa taiteessa, mutta myös hänen suunnittelemissaan talon yksityiskohdissa, joita ovat muun muassa ovenkahvat, oma matto ja valaisinmalli. Pihalta löytyy myös uniikki Meander-joen tavoin mutkitteleva juomakulho talon lemmikeille.

 

Lisätietoja:

Petri Ylivuori, toimitusjohtaja, Newil&Bau, p. 040 515 4155, petri.ylivuori@newilbau.fi

Haastattelupyynnöt:

Henry Ahlavuo, Growth and Marketing Manager, Newil&Bau, p. 050 555 6070, henry.ahlavuo@newilbau.fi

Newil&Bau

Asuntotuoteyhtiö Newil&Bau tarjoaa kauniita ja ilmastoystävällisiä asumiskokemuksia kaupunkilaisille. Suunnittelemme uusia asuntoja ja saneeraamme vanhoja rakennuksia ainutlaatuisiksi Newil&Bau-kodeiksi, joissa on kuratoidut mukavuudet ja palvelut. Yrityksen budjetoitu asuntomyynti vuonna 2022 on noin 130 miljoonaa euroa ja sopimuksissa oleva hankekanta noin 400 miljoonaa euroa.