Newil&Bau_1706220211

21.6.2022

Alvar Aallon Insinööritalo heräsi henkiin nykypäivän tyylikkäimpänä asuintalona

Alvar Aallon suunnittelema punatiilinen Insinööritalo Helsingin Ratakadulla on noussut uuteen loistoon asuntotuoteyhtiö Newil&Baun toteuttaman taidokkaan entisöinnin ansiosta. Nyt tämä alun perin toimistorakennukseksi suunniteltu rakennustaiteellisesti, historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus on saanut uuden elämän asuintalona, joka yhdistää modernin asumisen mukavuudet historiallisesti merkittävään arkkitehtuuriin.

Insinööritalon historia on monivaiheinen. Alvar Aalto suunnitteli Insinööritalon Suomalaisten Teknikkojen Seuralle toimistoksi vuosina 1948–51. Sen vihki käyttöön juhlallisin menoin tasavallan presidentti J. K. Paasikivi, ja siellä sijaitsi myös Alvar Aallon oma arkkitehtistudio. Talossa toimi 1950- ja 60-luvuilla Suomen ensimmäinen televisiokanava, Tesvisio, joka sittemmin yhdistyi Ylen kanssa. The Jimi Hendrix Experiencen playback-esiintyminen nauhoitettiin talossa vuonna 1967. Vuonna 1977 Teknikkojen Seuran juhlasali muutettiin Elokuvateatteri Rigolettoksi. Rakennus on selviytynyt myös tulipalosta, kun vuonna 1997 tuhopolttaja yritti polttaa talossa toimineen ravintola Pikku Pietarin.

Vanhan ja uuden kohtaaminen

Muutosrakentamisessa Newil&Baun tärkein tavoite on tuoda kohde nykypäivään kunnioittaen kuitenkin sen alkuperäistä ilmettä. Yksityiskohtiin pureutuva suunnittelufilosofia on yksi Newil&Baun tärkeimmistä arvoista. Haastava hanke vaati toteuttajakseen erikoistuneen toimijan, sillä suojellun talon entisöinti edellytti paljon yksityiskohtiin paneutumista.

”Entisöinnissä on kunnioitettu rakennuksen historiallista arvoa ja arkkitehtuurin ominaispiirteitä ja rakennus on palautettu entiseen loistoonsa nykypäivän asumisen vaatimuksista tinkimättä”, kertoo Newil&Baun toimitusjohtaja Petri Ylivuori. ”Muutostyöt on suoritettu hyvässä yhteistyössä Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan, Alvar Aalto -säätiön ja Museoviraston kanssa”, Ylivuori jatkaa.

Rakennuksen alkuperäisistä osista parhaiten on säilynyt pääportaikko. Kerroksissa on myös edelleen alkuperäistä messinkilistoilla ruutuihin jaettua graniittimosaiikkia. Ikkunanpuitteet on entisöity alkuperäiseen asuun ja ne kehystävät portaikon ja asuntojen suurikokoisia ikkunaruutuja. Keittiöt, kylpyhuoneet ja asuntojen lattiamateriaalit ovat Newil&Baun asuntokonseptin mukaisia, toiminnallisia ja harkitun esteettisiä.

Asuntoja monenlaisiin tarpeisiin

Yleisön keskuudessa Ratakadun kohde herätti alusta alkaen suurta kiinnostusta, ja asunnot varattiinkin loppuun puolessa tunnissa. Asukkaat ovat saaneet valita mieluisensa pintamateriaalit neljästä sisustusarkkitehdin suunnittelemasta harmonisesta konseptista. Rakennuksen aulassa on Aallon valaisimet.

”Asukas on aina muutosrakentamisemme keskiössä. Haluamme tarjota toimivaa ja kaunista asumista, joka kunnioittaa sekä mennyttä että nykyistä ajan henkeä. Entisöinti on palauttanut Insinööritalon osaksi Punavuoren design districtiä, jossa toimisto- ja asuinkäyttöön muutetut vanhat tehdasrakennukset, jugendlinnat, uusrenessanssikauden talot ja funkisrakennukset ovat alueella sulassa sovussa”, Ylivuori sanoo.

Uudistuneesta Insinööritalosta löytyy 18 asuinhuoneistoa, aina yksiöistä koko ylimmän kerroksen kattavaan neljän huoneen kattohuoneistoon. Asuntojen pohjaratkaisut tukevat käytännöllisyyttä ja yhtenä ratkaisuihin vaikuttavana tekijänä on ollut auringonvalon maksimointi sisätiloissa.

Hissitalossa on otettu huomioon myös lapsiperheet lastenvaunuvaraston muodossa sekä kiinnitetty huomiota keskustaelämään tarjoamalla asukkaille Pelagon yhteiskäyttöpyörät ja pyörävarasto. Sisäpihalla on viherkattoinen pyöräkatos, pöytäryhmä sekä kasvillisuutta ja tunnelmallinen valaistus. Asukkaat pääsevät muuttamaan asuntoihinsa heinäkuun 2022 aikana.

Lisätietoja:
Petri Ylivuori, toimitusjohtaja, Newil&Bau, p. 040 515 4155, petri.ylivuori@newilbau.fi

Haastattelupyynnöt:
Milka Taskula, Hill+Knowlton, milka.taskula@hkstrategies.com, +358504727554

Kuvia Insinööritalosta: Kesäkuu 2022

Newil&Bau
Asuntotuoteyhtiö Newil&Bau tarjoaa kauniita ja ilmastoystävällisiä asumiskokemuksia kaupunkilaisille. Suunnittelemme uusia asuntoja ja saneeraamme vanhoja rakennuksia ainutlaatuisiksi Newil&Bau-kodeiksi, joissa on kuratoidut mukavuudet ja palvelut. Yrityksen budjetoitu asuntomyynti vuonna 2022 on noin 130 miljoonaa euroa ja sopimuksissa oleva hankekanta yli 450 miljoonaa euroa.