Newilbau_F2_C110_06

16.9.2021

Töölön Meander herättänyt valtaisaa kiinnostusta

Töölöön Taivallahden rantaan nouseva, Kiasmastakin tutun Steven Hollin suunnittelema ja Newil&Baun rakentamisen filosofiaa ilmentävä uudisrakennuskohde Meander on herättänyt suurta kiinnostusta. Ennakkovaraajien listalle on rekisteröitynyt jo yli 2500 henkilöä. Huippuarkkitehtuurin paluu Helsinkiin kiinnostaa selvästi sen yhdistyessä moderniin designiin sekä massasta erottuviin asukaspalveluihin.

Meanderin jatkosuunnittelu on edennyt hyvin kesäkuun julkistamisen jälkeen yhdessä Steven Hollin kanssa. Newil&Baun ja Steven Holl Architectsin kumppanina Suomessa toimii Ark-House Arkkitehdit. Meanderin julkisivu on verhoiltu puulla ja sitä täydentää julkisivua kiertävä lasitus. Muodoltaan rakennus muistuttaa mutkittelevaa jokea. Hollin työt ovat taideteoksia, ja tutustuminen Alvar Aallon työhön ja erityisesti kuvataiteeseen on vaikuttanut käänteentekevästi hänen uraansa.

Vierailin Helsingissä ensimmäisen kerran vuonna 1991 matkalla, jonka kautta sain tutustua Alvar Aallon työhön. Olin kiinnostunut Aallosta taidemaalarina ja Jyväskylässä vieraillessani Aallon loma-asunnolla tapasin Elissa Aallon. Kysyessäni häneltä Aallon maalauksista vei hän minut viimeisen öljyvärityönsä luo joka oli edelleen rakennuksessa. Se oli käänteentekevä kokemus urallani. Silloin ymmärsin, että arkkitehtien on oltava myös taiteilijoita ja Aalto oli todellakin taiteilija!”, Holl kertoo.

Meanderin asuntopohjat julkaistiin 16.9. ennakkovaraajiksi rekisteröityneiden kesken.

Idea oli tehdä kaikkea muuta kuin laatikkomainen talo, joten valitsin muodoksi meanderoivan joen, jossa kaartuva runko muodostaisi tiloja sekä sisälle että pihalle. Toinen ajatus oli nostaa talon mittakaavaa matalasta päädystä hitaasti ylös naapuritalon korkeudelle, aina merinäkymiin asti. Se loi mahdollisuuden myös erilaisille asuntotyypeille”, Holl jatkaa.

Asuntotyyppejä Meanderissa on valittavana neljä erilaista: kompaktit kaupunkiasunnot, tilavat perheasunnot, edustusasunnot ja jopa kuusi metriä korkeat loft-asunnot omalla asuntopihalla.

Pidän siitä, että asuntovalikoimaan on tehty myös eri kokoluokkien asuntoja. Ei vain luksusasuntoja”, Holl päättää.

Arkkitehti Steven Holl tunnetaan rakkaudestaan valoon, mikä näkyy Meanderissa jo ulkoisesti ja kaikissa asunnoissa onkin kiinnitetty erityistä huomiota valaistukseen.  Asuntojen ilmavissa portaikossa on tunnelmallinen epäsuora valaistus ja osassa asunnoista makuuhuoneista näkymät ovat ilta-aurinkoon.

Sisustus ja asukkaiden huomioiminen

Meanderin tulevilla asukkailla on valittavissa asuntoonsa neljä erilaista sisustuskonseptia. Newil & Baun sisustusteemat on päivitetty yhteistyössä Sisustusarkkitehdit Fyran kanssa. Yksi konsepteista on uniikki, vain Meanderiin suunniteltu ja Steven Hollin arkkitehtuurista inspiroitunut Unique-teema. Skandinaavisen minimalistinen White, harmaan ja beigen lämmin yhdistelmä Soft sekä eläviä puun sävyjä sisältävä Wood.

Yhteisölliseksi ja asukaskeskeisesti suunnitellun Meanderin ekologisuus puhuu puolestaan. Optimoituja suunnitteluratkaisuja ja 100 vuoden runkoa käyttäen Meanderissa on yli puolet pienempi hiilijalanjälki kuin tavanomaisin menetelmin rakennettaessa. A-energialuokan rakennus tarjoaa asukkailleen maalämmön, viherkaton sekä aurinkopaneelit. Asunnoista löytyy myös lattialämmitys sekä riittävästi säilytystilaa asunnon tyyppiin suhteutettuna.

Meanderin toiminnot ulottuvat myös maan alle. Talon pihakansi on autoton ja tontille louhitaan 76-paikkainen, sähkölatausvalmiudella varustettu autohalli yhteiskäyttöautoineen. Maan alla sijaitsevat myös taloyhtiön oma elokuvateatteri sekä viinikellari.

Asukkaita ajatellen Meanderista löytyvät myös ulkoterassilla varustettu saunaosasto, juhla- ja etätyöskentelytila, joogasali sekä yhteiskäyttöpyörät sekä pyöränhuoltopiste.