76Piha_1

25.11.2021

Newil & Bau tekee vanhasta uutta ja kierrättää: ”76&Piha” valmistuu Taka-Töölöön vuonna 2023

Newil & Baun uutuuskohde 76&Piha tuo kaupunkilaisille mahdollisuuden nauttia rauhallisesta ja miellyttävästä asumisesta Mannerheimintien varrella. Kohteessa otetaan monipuolisesti huomioon kestävä ja vastuullinen rakennustapa. Kierrätys ja vanhan säilyttäminen näkyy myös rakennuksen arkkitehtuurissa. 76&Pihan pääsuunnittelijana toimii arvostettu Mika Penttinen, joka työskenteli talon alun perin suunnitelleessa arkkitehtitoimistossa 1970-luvulla.

Mannerheimintie 76:ssa sijaitsevassa saneerauskohde tuo kaivattuja asuntoja keskeiselle paikalle Helsingin Taka-Töölöön, Raitiovaunuvarikon naapuriin ja vain kivenheiton matkan päähän Olympiastadionista tai Oopperasta. Kohteen nimi 76&Piha viittaa sijaintiin, mutta myös siihen, että rakennuksen kaikki asunnot avautuvat parvekkeineen talon rauhalliselle sisäpihalle, joka on suojassa katseilta ja liikenteeltä.

”76&Piha vastaa kaupunkilaisten haluun jatkaa asumista kaupungissa. Yhdessä Mika Penttisen kanssa luodun uusimman asuntotuotteemme arkkitehtoninen idea yhdistää hienolla tavalla Töölön ja naapuruston hengen industrialistiseen moderniin kaupunkiasumiseen. Asukkaiden palvelut ja oman kodin kustomointimahdollisuudet ovat N&B-konseptin mukaisia tässäkin talossa”, kertoo Newil & Baun toimitusjohtaja Petri Ylivuori.

Kohteen yksi erikoisuus on se, että asukkaat voivat itse vaikuttaa asukastilojen käyttötarkoitukseen. ”Molemmissa rappukäytävissä on neljä asukastilaa, joita voi käyttää esimerkiksi etätöiden tekemiseen, leffahuoneena, joogasalina, rentoutumiseen tai yhdessäoloon. Järjestämme ostajien kesken äänestyksen mitä ominaisuuksia he haluavat näihin tiloihin”, Ylivuori jatkaa.

Kohteessa oleva hulppea, edustuskäytössä ollut saunaosasto palautetaan alkuperäiseen loistoonsa upeaksi kylpylähenkiseksi kokonaisuudeksi. Yhtiöllä on myös oma autohalli, jonne on suora hissiyhteys asuinkerroksista.

Rakennuksen sisäpurkutyöt on jo aloitettu ja uuden rakentaminen alkaa ensi vuonna. 76&Pihan on tarkoitus olla muuttovalmis kesällä 2023. Hankkeen rahoittajakumppanina toimii kotimainen kiinteistöihin ja pääomasijoituksiin erikoistunut Assai.

Tekoälyn avulla 70 % purku- ja rakennusjätteistä uusiokäyttöön

Talon saneeraaminen on sen purkamiseen ja uuden rakentamiseen verrattuna ekologinen vaihtoehto. Yhdisttettynä optimoituihin suunnitteluratkaisuihin, rakentamisen hiilijalanjälki on lähes 60 % pienempi uudisrakennukseen verrattuna.

Ekologisuuteen kiinnitetään huomiota jo purkuvaiheessa, kun purkamisen aikana tunnistetaan ja arvioidaan materiaalit ja massamäärät jo purkupaikalla. 76&Pihassa rakennussekajäte on pääosin kipsiä, villaa, muovia, muovimattoa ja vinyyliä. Kohteen sijainti antaa vain vähän tilaa purkujätteen syntypaikkalajitteluun paikan päällä. Sekä purkutöiden että rakennustöiden yhteydessä syntyvät rakentamisen jätteet käsitellään suomalaisen ympäristöhuoltoalan yrityksen Remeon korkean teknologian kierrätyslaitoksella Vantaalla.

Laitoksen robotiikan avulla materiaalit säilyvät puhtaampana ja aikaisempaa käyttökelpoisempana uusiokäyttöä varten, minkä ansiosta noin 70 % rakennussekajätteestä pystytään lajittelemaan. Rakennusjätteestä johdettu uusiomateriaali käytetään suomalaisen teollisuuden tarpeisiin.

”On huomattavasti järkevämpää muuttaa tyhjilleen jääneen toimistorakennuksen käyttötarkoitus kuin purkaa se ja rakentaa tilalle uutta. Kohteen perusrakenteet ovat erinomaisessa kunnossa ja taitavan arkkitehdin käsissä toimistot muuttuvat upeiksi asunnoiksi”, Ylivuori toteaa.

Tuttu kohde suunnittelusta vastaavalle arkkitehdille

76&Pihan pääsuunnittelijalla, arkkitehti Mika Penttisellä on erittäin läheinen suhde kohteeseen. Penttinen aloitti uransa Matti Hakalan arkkitehtitoimistossa, jossa ”Sipoon kirkon” tilalle 1970-luvulla rakennettu moderni toimistotalo alun perin suunniteltiin. Rakennus tunnettiin näihin päiviin saakka Yrittäjien talona. Penttinen pääsee suunnittelemaan vanhan tutun kohteen uusiksi päivittäen sen nykyaikaisiksi asunnoiksi.

”Talon sisäosien arkkitehtoninen idea on industrial-henkinen tyyli, mikä tarkoittaa esille jääviä teräspuitteita, näkyviä kantavia pilari- ja palkkirakenteita sekä hiekkapuhallettua raakabetonia. Asuntojen eteistiloissa on myös lasitiiliseinä, joka korostaa tilan valoisuutta. Rakennuksen lounainen suunta on muutenkin otollinen korostamaan asuntojen valoisuutta. Rakennuksen moderniuteen ja systemaattisuuteen tuodaan saneerauksessa lämpöä ja ihmisläheisyyttä puulla ja vaaleammalla värimaailmalla”, kertoo 76&Pihan arkkitehti Mika Penttinen.

www.76piha.fi

Lisätietoja:
Petri Ylivuori, Toimitusjohtaja, Newil&Bau
petri.ylivuori@newilbau.fi 040 515 4155